YMPÄRISTÖHUOLLON TYÖTURVALLISUUS
Työturvallisuus on työpaikan oma-aloitteista turvallisuuden hallintaa ja osa yritysturvallisuutta.
Ympäristöhuollon työturvallisuus on haastava kokonaisuus, sillä ala on levinnyt monen eri toimialan alle.
Työturvallisuus
Työturvallisuus on nimensä mukaisesti turvallisuuden huomiointia työtä tehdessä. Käytännössä sitä toteutetaan työsuojelun avulla, jota ohjaavat erilaiset lait, kuten työturvallisuuslaki ja työterveyshuoltolaki.
Kaikki työntekijät puhaltavat yhteen hiileen työsuojelun toteuttamisessa. Työsuojelutoimintaa työpaikalla kuitenkin edistetään työsuojeluyhteistyön avulla. Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta (20.1.2006/44) ohjaa eri tahojen (työntekijöiden, työnantajien ja yhteistyötahojen) osallistumista tähän toimintaan.
Turvallinen työskentely on suunnitelmallista ja perustuu ennakolta hyviksi todettuihin käytäntöihin. Keskeistä työturvallisuudessa on riskienhallinta. Jokaisen työntekijän ammattitaitoon kuuluu, että hän tuntee työnsä vaarat ja haitat ja osaa edistää työturvallisuutta. Työturvalliset menetelmät tulisi sisältyä kaikkien alojen perehdytykseen eli toiminnan tulisi olla kunnossa heti alusta lähtien.
Työturvallisuuslaki edellyttää työnantajaa perehdyttämään työntekijät työpaikan haitta- ja vaaratekijöihin sekä käyttämään turvallisia työtapoja. Erityisesti esimiehille on koulutettava myös heidän vastuunsa ja tehtävänsä, jotta he voivat käytännössä johtaa alaistensa työturvallisuutta. Työnantaja on työturvallisuuslain (738/2002, 8§) mukaan velvollinen tarpeellisilla toimenpiteillä huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveellisyydestä työssä (ns. yleinen huolehtimisvelvoite). Tässä tarkoituksessa työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön, samoin kuin työntekijän henkilökohtaisiin ominaisuuksiin liittyvät seikat.
Suomessa työturvallisuuskoulutusta järjestävät Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus, ammattijärjestöjen koulutuskeskukset, aikuisoppilaitokset sekä asiantuntijayritykset. Suomessa on kehitetty Euroopan laajin työturvallisuuden ja -terveyden opetusmultimedioiden valikoima sekä ns. työturvallisuuskortti-koulutus, joka saatiin laajasti käyttöön 2003.
Työhyvinvointi
Työntekijän työhyvinvointiin vaikuttaa ensisijaisesti se, että hänen oma perustehtävänsä on selvillä. Tämän lisäksi siihen vaikuttavat osaamista vastaavat työtehtävät, työtehtäviä vastaava osaaminen, mahdollisuus oppia ja kehittyä, joustavuus, aloittellisuus, aktiivisuus, motivaatio, arvot, asenteet, osallistuminen TYHY-toimintaan sekä oma ja esimiehen kiinnostus omaan työhyvinvointiinsa.
Työnantajalla on myös useita tapoja vaikuttaa työntekijän jaksamiseen, mm. täyttämällä omat lakisääteiset velvoitteensa (minimi) sekä kehittämällä kokonaisvaltaisesti ja strategisesti TYHY-toimintaa. Toiminnan kehittäminen sisältää mm. työympäristöön, olosuhteisiin, ilmapiirin, yhteisöllisyyteen, johtamiskulttuuriin sekä osaamisen johtamiseen liittyviä asioita.
Työturvallisuus ympäristöalalla
Ympäristöhuollon työturvallisuustilastojen lukeminen on haastavaa, sillä sektori jakautuu useamman toimialan alle. Perinteisesti työvoima toimii kuitenkin kierrätyksen (TOL 37) ja ympäristöhuollon (TOL 90) toimialoilla. Näillä toimialoilla on mitattu työskentelevän lähes 11 000 henkeä ja työvoima on kasvanut selvästi viime vuosina. Työvoimasta on noin 80 % miehiä. Suurin osa henkilökunnasta työskentelee alle 50 hengen yrityksissä, huomattava osa myös alle 10 hengen työpaikoilla. Yli 50 hengen työpaikat ovat harvinaisia alalla.
Työtapaturmia on tapahtunut ympäristöhuollossa (toimiala TOL 90) keskiarvoa enemmän, mutta silti vähemmän kuin teollisuudessa keskimääräisesti. Kierrätyksen (TOL 37) parissa tapaturmia on sattunut teollisuudenkin keskiarvoa enemmän ja materiaalien kierrätykseen liittyen kuolemaankin johtaneita työtapaturmia on sattunut juuri kierrätyksen parissa.
Ympäristöhuollon haittatekijät
Ympäristöhuollon parissa toimittaessa suurimpana altistumisen riskinä on käsiteltävä aines eli jäte. Riski kasvaa aina sen vaarallisuuden kasvaessa. Työturvallisuuden näkökulmasta alan haasteina ovat jätteisiin liittyvät biologiset tekijät (mikrobit), kemialliset tekijät, hajuhaitat, vaaralliset aineet, melu, sekä käsittelymenetelmiin liittyvät altistumiset (esimerkiksi pilaantuneiden maissa kohdekohtaisesti tai SER-jätteen käsittelyn vaarat). Yleisimpiä ammattitautien aiheuttajia ovat kuitenkin olleet melu- ja toistotyö sekä mikrobiologiset riskit.
Riskien ennakoimiseksi on tärkeää, että alan työtekijät työterveyshuollon piirissä, heillä on työturvalliset työtavat ja heidän rokotuksensa ovat ajan tasalla ja työtehtävän mukaiset. Kaikilla alalla työskentelevillä olisi hyvä olla ajantasainen Tetanus-D – rokote (ns. jäykkäkouritusrokote) voimassa ja mikäli työtehtävä vaatii myös A- ja B-hepatiittirokotukset voivat olla tarpeen (esim. mikäli pistotapaturma on mahdollinen).
Lähteet
Tutustu alan työkuviin!