TEOLLINEN PUHTAANAPITO JA VIEMÄRIHUOLTO
Teollinen puhtaanapito ja viemärihuolto edustavat toimialana ympäristöhuollon teknisintä ja ehkä myös työntekijän kannalta fyysisintä ja riskialtteinta osa-aluetta. Teollisen puhtaanapidon ja viemärihuollon työtehtävät ovat hyvin lähellä niin kiinteistöhuollon, rakentamisen kuin myös vesihuollon ja yhdyskuntatekniikan töitä. Alalla työskentelevät eivät välttämättä koe olevansa ympäristöalan työtehtävissä, mutta heidän työllään on merkittävä vaikutus niin teollisuuden kuin yhdyskuntien toimintaan sekä turvallisuuteen ja sitä kautta myös ympäristönsuojeluun. Teollisen puhtaanapidon ja viemärihuollon parissa toimivat yritykset mielletään myös usein ympäristöhuollon yrityksiksi.
Työn kuvaus
Sekä teollisuuspuhdistuksen että viemärihuollon työt ovat suoritetaan usein yksin muuttuvassa työympäristössä. Työkohteet voivat vaihdella teollisuudesta ja rakennustyömaista kaupunkien katukuvaan ja aina yksittäiseen omakotitaloon. Muuttuva työympäristö ja erilaiset työkohteet tekevät työstä vaihtelevan, mutta edellyttävät työntekijältä myös sopeutumiskykyä ja joustavuutta.
Tyypillisiä alan töitä ovat teollisuuden säiliöiden, kaivojen, kanaaleiden ja putkistojen tyhjennykset ja pesutyöt, joissa teollisuuslaitoksesta riippuen säiliöihin on kertynyt sakkaa, pinttymiä, työstöjätettä tai tukoksia. Työhön kuuluu usein lietteen tai jätteen tyhjennys imulla sekä tämän jälkeen kohteen peseminen korkeapainelaitteistoa apuna käyttäen. Työkohteesta riippuen voidaan pesussa joutua käyttämään erilaisia kemikaaleja tai pestävä kohde tai poistettava jäte voi olla vaarallisten kemikaalien pilaama.
Viemäreiden ja kaivojen tyhjennykset ja -avaukset voivat tapahtua niin teollisuudessa kuin missä tahansa muussa kiinteistössä mukaan lukien kotitalouksissa. Niissä usein poistetaan kaivoista lietettä tai putkistoista tukoksia sekä lopuksi pestään kaivo tai putkisto tarpeen mukaan. Työympäristö asettaa työlle usein lisävaatimuksia turvallisuuden, hygienian tai työmenetelmien suhteen.
Työhön kuuluvat myös erilaiset sulatustyöt, eriste- ja täyttömateriaalien imu- ja puhallustyöt rakennustyömailla sekä viemäreiden saneeraukseen tai kunnonarviointiin liittyvät työt esimerkiksi taloyhtiöiden putkiremonttien tai putkistotyömaiden yhteydessä.
Työssä vaadittava osaaminen
Teollisuuspuhdistuksessa ja viemärihuollon töissä vaadittavat osaamisalueet voidaan jakaa oheisen kuvan mukaisiin viiteen osa-alueeseen.

Plussat ja miinukset
Teollisuuspuhdistuksen työ on fyysisesti rankkaa käytännön työtä, jossa työntekijä saa tehdä työnsä suhteellisen itsenäisesti ja pystyy myös kehittämään omaa osaamistaan ja työskentelyään. Työssä on omat riskinsä, mutta niihin pystyy ennakolta hyvin varautumaan. Työn arvostus ei välttämättä ole yhteiskunnassa kovin suuri, mutta sillä on merkittävä rooli sekä yhteiskunnan että teollisuuden toiminnalle. Työ ei myöskään ole loppumassa, mutta sen muoto saattaa tulevaisuudessa muuttua esimerkiksi robotisaation ja teollisuuden muutoksen myötä.
Alan työpaikat ovat keskittyneet sinne, minne ihmiset, rakentaminen ja teollisuuskin. Toisaalta esimerkiksi viemärihuoltoalan yrityksiä on ympäri Suomea, mutta niiden koko pienenee harvaan asutuilla alueilla.
Tutustu alan työkuviin!