JÄTTEIDEN KÄSITTELY
Jätteiden hyötykäytön tavoitteena on hyödyntää niistä mahdollisimman suuri osa. Jätteiden hyödyntämisellä tarkoitetaankin sitä, että jätevirrasta otetaan talteen mahdollisimman paljon jätemateriaalia tai se pyritään hyödyntämään tehokaasti energiana.
Jätteiden hyötykäyttö
Asumisessa syntyvää ja sen kaltaista jätettä kutsutaan yhdyskuntajätteeksi. Yhdyskuntajätteestä hyödynnettiin Suomessa vuonna 2012 eri tavoin 60 prosenttia. Tästä hyödyntämisestä yli puolet oli jätteiden sisältämien materiaalien kierrätystä. Jätteiden määrä oli Suomessa vuonna 2013 yli 98 miljoonaa tonnia. Henkilöä kohden mitattuna tämä luku on Euroopan Unionin kolmanneksi korkein. Jätemäärät kuvaavat eri jäsenmaiden teollisuuden rakennetta ja Suomessa kokonaismäärää kasvattavat erityisesti kaivannaisjätteet (67 956 t), joiden määrässä Suomi on EU:n kärkiviisikossa. Kokonaisuudessaan jätteiden hyödyntämisaste jäi Suomessa vuonna 2013 vajaaseen 16% kiviainesten alaspäin painottamana. Kaatopaikalle sijoitettiin siis noin 84 % jätteiden valtakunnallisesta kokonaismäärästä
EU ja Valtakunnallinen jätesuunnitelma velvoittavat Suomea panostamaan jätteen syntymisen ennaltaehkäisyyn, kierrätykseen ja energiahyötykäyttöön paljon nykyistä enemmän. EU on asettanut sitovia tavoitteita jätteiden kierrätykselle, ja Suomi on sitoutunut näihin tavoitteisiin. Vuonna 2016 yhdyskuntajätteestä on kierrätettävä 50 % ja hyödynnettävä energiana 30 %. Rakennusjätteestä on kierrätettävä 70 % vuoteen 2020 mennessä. Yhdyskuntajätteen kierrätysaste on Suomessa alle EU:n keskiarvon. Euroopan komission vuoden 2015 toimintasuunnitelmassa esitetään kierrätystavoitteiden muuttamista nykyistä haastavammiksi.
EU-tason yhteiseksi tavoitteeksi yhdyskuntajätteen uudelleenkäytölle kierrättämiselle asetetaan 65 % vuoteen 2030 mennessä ja pakkausjätteelle vastaavasti 75 %. Suunnitelmaan sisältyy myös sitova tavoite kaatopaikkajätteen vähentämisestä enintään 10 %:iin kaikesta yhdyskuntajätteestä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi komissio ehdottaa muun muassa elintarvikehävikin vähentämiseen, muovin kierrättävyyteen ja biohajoavuuteen liittyviä tavoitteita sekä uusioraaka-aineiden ja orgaanisten lannoitevalmisteiden käytön edistämiseen tähtääviä toimia. Lisäksi jätteen vähentämiselle, jätehuollolle ja kierrätykselle asetetaan uusiin direktiiveihin sidottuja tavoitteita.
Jätteiden hyötykäyttöä tulee tehostaa sekä raaka-aineiden kallistumisen että ympäristön hyvinvoinnin vuoksi. EU on ottanut jätedirektiivissään tiukan linjan: jätteiden synnyn ehkäisy ja hyötykäyttö ovat ensisijaiset toimenpiteet. Myös valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa ja jätelaissa etusijajärjestyksen ylin taso on luonnollisesti jätteen synnyn ehkäisy.
Valtakunnallisen jätesuunnitelman tulee toteuttaa jätelakia, jossa jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys ovat etusijajärjestyksen mukaisia ensisijaisia toimenpiteitä. Tulevassa jätesuunnitelmassa on jätedirektiivin mukaan esitettävä arvio jätemäärien kehityksestä tulevaisuudessa. Uudistettu jätelainsäädäntö kokonaisuudessaan sekä etenkin uusia keräys- ja käsittelyvelvoitteita luovat säädökset, muun muassa kaatopaikka- ja pakkausjäteasetus asettavat tarpeen arvioida jätemääriä ja jätteen koostumusta entistä tarkemmin
Materiaalihyödyntäminen
Materiaalihyödyntämisellä tarkoitetaan jätteiden sisältämän materiaalin, esim. juomatölkin metallikuoren, käyttämistä uusien metallituotteiden valmistuksessa. Tällöin käytetystä metallitölkistä valmistetaan ensin uusioraaka‐ainetta, josta puolestaan valmistetaan uusia tuotteita. Mikäli metallitölkki valmistettaisiin monen työvaiheen kautta: louhimalla ensin malmia maaperästä ja rikastamalla se metalliksi, kutsuttaisiin tällaisen metallin käyttöä neitseellisen raaka‐ aineen käytöksi.
Yhdyskuntajätteistä kierrätykseen ohjataan eniten paperia, kartonkia ja metallia. Kierrätykseen on mielekästä kerätä materiaaleja, joille on aitoa kysyntää ja markkinat, kuten paperille ja metalleille uusien paperi‐ ja metallituotteiden raaka‐aineina.
Jätteen materiaalihyödyntämistä edistetään siten, että tarjotaan mahdollisuus eri jätejakeiden erillään pitämiseen ja keräämiseen sekä velvoitetaan ihmiset lajittelemaan jätteensä. Jätteiden syntypaikassa, esim. kotona, tapahtuvaa erilaisten jätejakeiden erillään pitämistä ja oikeisiin lajittelupisteisiin toimittamista kutsutaan jätteiden syntypaikkalajitteluksi.
Vielä tänä päivänä kaikkia materiaaleja ei hyödynnetä uusien tuotteiden materiaaleina. Tällaista jätettä on esim. kotitaloudessa syntyvä muovijäte, jota ohjataan energiahyötykäyttöön.

Jätteiden käsittelymenetelmät
Jätteen loppusijoitus
Jätelain etusijajärjestyksen mukaisesti kaatopaikoille ei tulisi sijoittaa hyödyntämiskelpoista jätettä. On sekä kannattavaa että ympäristölle hyödyllistä hyödyntää jäte sen sijaan, että se loppusijoitetaan kaatopaikkarakenteeseen. Kaatopaikka-asetuksessa kaatopaikat luokitellaan vaarallisen, tavanomaisen ja pysyvän jätteen kaatopaikoiksi, joihin voidaan hyväksyä vain kunkin luokan mukaista jätettä.
Tutustu alan työkuviin!