HAJA-ASUTUSALUEIDEN VESIHUOLTO
Haja-asutusalueiden vesihuoltotehtävät voidaan karkeasti jakaa puhtaanveden hankintaan ja jätevesien käsittelyyn.
Puhtaanveden osalta haja-asutusalueiden vesihuoltotehtäviin kuuluu laadukkaan talousveden saantiin liittyvät toimet. Vedenlaadulle on ollut pitkään käytössä laatuvaatimukset jotka talousveden on täytettävä. Samoin vedenlaatu on kiinteistönkäyttäjille tärkeää. Vedenlaadunvarmentaminen tapahtuu yleensä vesinäytteiden ja vedenlaadun arvioinnin avulla. Mahdollisissa ongelmatilanteissa selvitetään kaivon ja järjestelmän kunto. Veden saantiin liittyvät kysymykset ja veden riittävyys ovat toinen olennainen osa talousvesihuoltoon liittyen.
Haja-asutusalueiden jätevedet nousi yleiseksi puheenaiheeksi 2003 voimaanastuneen valtioneuvoston asetuksen (542/2003) johdosta. Asetuksen tavoitteena on ympäristöön. Silloin laskeskeltiin, että noin miljoonan kunnallisten viemäreiden ulkopuolella asuvavan vesistökuormitus on suurin piirtein sama kuin muun väestön. Asetuksessa kirjattiin ensimmäisen kerran haja-asutusalueen jätevesijärjestelmien puhdistusvaatimukset.
Asetus loi jätevesijärjestelmien kunnostustarpeen ohella tarpeen uudenlaisille osaajille. Ensimmäisten selvitysten mukaan arvioitiin, että kaikista viemäröimättömistä kohteista noin 1/3 vaatii uuden jätevesijärjestelmän ja 1/3 selviää nykyisen järjestelmän tehostamisella. Töitä arvioitiin olevan paljon ja alalle alkoikin ilmestyä erilaisia jätevesi-järjestelmän valmistajia.
Pian asetuksen voimaantultua alkoi keskustelu asetuksen järkevyydestä. Monien mielestä asetuksen tavoitteet olivat ylimitoitettuja ja kiinteistöjen käyttäjille kohdistuvia toimia pidettiin kohtuuttomina. Asetusta onkin lievennetty useaan otteeseen vuoden 2003 jälkeen. Viimeisin ja ehkä merkittävin uudistus tuli joulukuussa 2016. Tuolloin asetukseen kirjattiin vähimmäisetäisyys vesistöstä. Nykyisellään asetus koskeen vain alle 100m päässä vesistöjä olevia kiinteistöjä, tämä tiputtaa asetuksen kohteena olevien kiinteistöjen määrää merkittävästi.
Asetuksen edellyttämille töille ja niiden osaajille on silti edelleen tarvetta, sillä uudistustöitä on vielä runsaasti tekemättä. Samoin ympäristönsuojelulaista tuleva ympäristön pilaamiskielto koskee kaikkia haja-asutusalueiden kiinteistöjä ja vesihuolto tehtävät koskevat edelleen kaikkia em. kiinteistöjä vaikka asetuksen puhdistusvaatimukset poistuvatkin.
Talousvesijärjestelmät
Noin miljoona suomalaista elää kunnallisien vesijohtoverkostojen ulkopuolella. Kiinteistökohtainen vedensaanti on järjestetty lähes poikkeuksetta joko perinteisin rengaskaivoin tai porakaivoin. Kaivoratkaisuun vaikuttaa paikalliset olosuhteet, pohjaveden pinnankorkeus, maaperän laatu ja veden laatu. Kiinteistöjen varustelu taso on rauhallisesti kohonnut ja vaatimukset talousvesijärjestelmällekin ovat nousseet.
Veden laatuun vaatimukset on kirjattu Suomessa laatuvaatimuksiksi ja suosituksiksi talousvesiasetuksessa. Mikäli veden laatu ei täytä suosituksia voi järjestelmän kunnostaminen ja huoltaminen olla aiheellista.
Rengaskaivot
Rengaskaivo on perinteisin kaivotyppi.Kaivot tehdään yleensä betonirenkaista tai valetaan paikalla (ennen tehtiin puusta tai kivistä). Kaivojen halkaisijat vaihtelevat 1-5 metrin välillä ja syvyydet vaihtelevat pohjaveden pinnan tasosta riippuen parista metristä yli 20 metriin. Rengaskaivo valitaan yleensä hyvätuottoisille (pohjavesi)alueille. Mikäli pohjaveden pinta on hyvin syvällä voidaan päätyä siiviläputkikaivoon.
Kaivon kuiluosa rakennetaan tiiviiksi pintaveden pääsyn estämiseksi ylhäältä tai renkaiden saumoista. Veden kuuluu tulla rengaskaivoon pohjan kautta. Pohjalle asetetaan suodatinsoraa, jotta maaperässä oleva hienoaines ja eloperäinen aines ei pääse kulkeutumaan pohjan kautta kaivoon. Kaivon pohjan ympärille rakennetaan varastotilavuutta ja suodatusvaikutusta lisäävä vesipesä suodatinsorasta.
Ympäristöhallinnon internet-sivulta www.ymparisto.fi/kaivot löytyy esimerkkejä kaivojen tyyppipiirroksista.
Rengaskaivo on yleinen tyypillisillä pohjavesialueilla eli hiekka- ja soramailla. Kaivon vesitilavuus voi olla melko pieni, koska vedentulo yleensä runsasta (voi vaikeuttaa yleensä syvempää rakentamista). Rengaskaivoissa vedenpinnan vaihtelu on yleensä pientä ja pienikin vesitila on usein riittävä.
Maaperän laatu vaikuttaa kaivon toimivuuteen sekä se laatuun ja tuottoon. Savi- ja moreenimaassa pohjavedenpinta voi vaihdella muutamankin metrin.
Varastotilaa voidaan rakentaa suuremman rengashalkaisijan tai vesipesän avulla. Varastotilan kasvattaminen voi olla parempi keino kuin kaivon syventäminen, koska savi- ja moreenimaan vedenjohtavuus on huono.
Porakaivot
Kallioisilla alueilla päädytään useimmiten porakaivoon, jolla hankitaan vettä syvältä kalliosta. Samoin jos maaperän tiiviyden tai savisuuden takia maakerroksiin rakennetusta rengaskaivosta ei saada riittävästi vettä, päädytään yleensä porakaivoon.
Kallioporakaivo on siis kallioon porattu reikä, jonka läpimitta on yleensä 140-150 mm ja syvyys noin 20-150 metriä. Kaivon yläosassa on kallioon upotettu suojaputki, joka estää irtoaineksen pääsyn maaperästä kaivoon.
Huoltokaivo tehdään kannellisesta ja pohjallisesta betonirenkaasta tarvittaessa suojaamaan kaivon yläosan rakenteita, vesijohtoa ja pumppua.
Kallioporakaivon antoisuus riippuu siitä, kuinka rikkonaiseen kallioon reikä on porattu. Porauksen yhteydessä tehdään vesipaineaukaisu kalliorakojen avaamiseksi, jos kaivosta ei tule tarpeeksi vettä suunnitellusta poraussyvyydestä.
Porakaivon veden laatu voi vaihdella hyvinkin paikallisesti ja veden laatuongelmat johtuvat yleensä pohjaveden luontaisesta happamuudesta, raudasta ja mangaanista tai bakteerien ja kiintoaineksen pääsystä kaivoon. Porakaivoissa esiintyy lisäksi yleisesti arseenia, radonia, uraania ja fluoridia. Saaristossa kallioporakaivojen vedenlaatua voi huonontaa meriveden aiheuttama suolapitoisuuden (kloridi) nousu.
Siiviläputkikaivot
Siiviläputkikaivo soveltuu parhaiten vesilaitosten tai vesiyhtymien vedenottokaivoksi hiekka- ja sora-alueilla. Yksittäisiä talouksia varten niitä tehdään harvoin.
Kaivon läpimitta on yleensä 400 mm, mutta nykyisin voidaan tehdä pienempiäkin kaivoja. Kaivojen syvyys vaihtelee muutamasta metristä 50 metriin.
Kaivon putkiosa on nykyisin pääosin muovia, ja se muodostuu nousuputkesta sekä yleensä muutaman metrin mittaisesta siiviläosasta. Oikealla siivilän rakomitoituksella estetään hienoaineksen kulkeutuminen kaivoon ja siten kaivon tukkeutuminen. Ihannetapauksessa vettä tulee raoista siiviläputkikaivoon usean metrin matkalta. Kaivot rakennetaan yleensä tähän tarkoitukseen kehitetyllä laitteistolla, jota ei välttämättä jokaisella kaivonporaajalla ole käytössä.
Lähdekaivot
Lähdekaivot ovat perinteisiä ratkaisuja, joissa lähde voi olla vain katettu siten, että roskat ja eläimet eivät pääse lähteeseen tai rengaskaivon renkaat on upotettu lähteeseen siten, että ”lähteensilmä” on jäänyt kaivon sisään ja ylimenevä vesi johdetaan putkella pois.
Osa lähdekaivoista on varsinaisesti rengas- tai siiviläputkikaivoja, jotka on rakennettu lähteen läheisyyteen ja näin saatu lähteeseen johtuva vesi käyttöön.
Nykylainsäädännön mukaan luonnontilaiseen lähteeseen ei saa rakentaa kaivoa siten, että sen luonnontilaisuus vaarantuu eli hankkeille on aina haettava lupa.
Jätevesijärjestelmät
Jätevesien käsittelyn velvollisuus on kirjattu Ympäristönsuojelulakiin (YSL 103§), joka ohjeistaa yleiseen jätevesien käsittelyyn. Jätevesiin liittyviä muita lakeja ovat mm. vesihuoltolaki, maankäyttö ja rakennuslaki sekä jätelaki. Vesihuoltolaki vastuuttaa mm. kunnan kehittämään ja rajaamaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueet, maankäyttö- ja rakennuslaissa määritellään kiinteistöjen ja niihin liittyvin järjestelmien (esim. jätevesijärjestelmä) rakentamisen luvat ja jätelaki määrittelee mm. jätelietteiden käsittelyyn liittyvät asiat.
Haja-asutusalueiden jätevesistä puhuttaessa viitataan kuitenkin valtioneuvoston asetukseen talousjätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (54/2003), jota on muutettu useaan otteeseen viime vuosien aikana. Asetus on myös lieventynyt huomattavasti alkuperäisestä. Asetuksessa määritellään mm. selvilläolovelvollisuus, käsittelyvaatimukset ja puhdistustehojen tavoitteet, suunnitteluvaatimukset sekä järjestelmien rakentamisen ja käytön asianmukaisuus.
Haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyn tehostamiseen on Suomessa pyritty ohjaamaan eri keinoin, esimerkiksi laaja-alaisella neuvonnalla sekä taloudellisesti. Taloudellisten ohjauskeinojen tavoitteena on ollut mm. ehkäistä kohtuuttomia taloudellisia vaikutuksia vähävaraisille asukkaille, kannustaa kiinteistön omistajia tai haltijoita toteuttamaan järjestelmien muutokset ajoissa ennen siirtymäajan loppua sekä kannustaa asukkaita käyttämään asiantuntevia alan palveluita. Taloudellisina tukikeinoina on toteutettu mm. järjestelmien hankinnan sosiaaliperusteista jätevesiavustusta (enintään 35% hankinnasta), Ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön vesihuoltoavustuksia (enintään 30-50% hankinnasta) sekä kotitalousvähennystä.
Jokaisella jätevesijärjestelmällä tulee olla ajan tasalla olevat käyttö- ja huolto-ohjeet. Käyttö ja huolto-ohjeet saadaan pienpuhdistamoiden kohdalla useimmiten laitevalmistajalta mutta vanhoille järjestelmille ohjeet on tehtävä itse tai teetätettävä ne. Ohjeiden noudatuksella varmistetaan laitteen toiminta ja ne on pidettävä kiinteistöllä. Kohteen huoltokirjaa on myös pidettävä yllä.
Maasuodattamot
Maasuodattamoiden puhdistuslogiikka perustuu biologiseen toimintaan suodatushiekan pinnalla. Ajan mittaan suodatinhiekka ”kasvaa” tukkoon tai tukkeutuu jos suodattamoon pääsee kiintoainetta esim. saostusäiliöiden tyhjennysten laiminlyönnin takia.
Öljyt, maalit ja liuottimet ym. kemikaalit ovat myös jätevettä puhdistaville bakteereille tappavia aineita.Bakteereille myrkyllisten aineiden (esim. kloori, kodin putkimies, rasvanpoistajat, vahvat pesuaineet) käyttöä on syytä välttää eikä mitään liuottimia, öljyjä, maaleja saa laittaa viemäriin.
Maahanimeyttämöt
Maahanimeyttämössä puhdistus perustuu biologiseen toimintaan maaperässä. Bakteerit ja pieneliöt käyttävät jäteveden sisältämää kuormitusta ravintonaan ja samalla jätevesi puhdistuu.
Ajan mittaan maaperä ”kasvaa” tukkoon tai tukkeutuu jos imeyttämöön pääsee kiintoainetta esim. saostusäiliöiden tyhjennysten laiminlyönnin takia. Öljyt, maalit ja liuottimet ym. kemikaalit ovat jätevettä puhdistaville bakteereille tappavia aineita. Kestää aikansa ennen kuin imeyttämö toipuu eikä se tänä aikana täytä asetuksen puhdistusvaatimuksia. Bakteereille myrkyllisten aineiden käyttöä on syytä välttää eikä mitään liuottimia, öljyjä, maaleja saa laittaa viemäriin.
Laitepuhdistamot
Laitevalmistaja toimittaa laitepuhdistamon hankinnan yhteydessä yksityiskohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet puhdistamolle. Ohjeita tulee noudattaa huolellisesti.
Laitepuhdistamo on erityisen herkkä häiriöille ja prosessin hallinta yhden kiinteistön pienillä jätevesimäärillä haastavaa. Öljyt, maalit, liuottimet ja esim. ”Kodin putkimies” tappavat jo pieninä määrinä puhdistamon biologisen toiminnan eikä puhdistamo enää täytä asetettuja puhdistusvaatimuksia. Nopein tapa laitepuhdistamon elvyttämiseen on tyhjentää puhdistamo ja hakea toiselta jätevedenpuhdistamolta aktiivilietettä. Aktiiviliete kaadetaan laitepuhdistamon prosessisäiliöön, jolloin prosessi käynnistyy uudelleen nopeammin. Puhdistamo ei toimi ilman sähköä, joten jokaisen lyhyenkin sähkökatkoksen jälkeen on varmistettava, että prosessi käynnistyy uudelleen. Myös pitkät käyttämättömyysjaksot (esim. lomat) ovat haitaksi puhdistamon toiminnalle.
Umpisäiliöt
Umpisäiliöt toimivat jäteveden välivarastona, josta jätevesi kuljetetaan käsiteltäväksi kunnan hyväksymään paikkaan.
Jos käytössä ei ole täyttymishälytintä, tarkkaile säiliön täyttymistä silmämääräisesti tai käytä tylppäkärkistä mittakeppiä. Mikäli täyttymisen hälytinlaitteisto on olemassa, tulee sen toiminta myös tarkistaa vuosittain.
Säiliön tyhjennyksien yhteydessä on tarkistettava, ettei säiliössä ole vaurioita esim. repeämiä tai sisään painumisia. Umpisäiliön tyhjennyksen ajaksi hälyttimen anturi nostetaan pois säiliöstä ja huuhdellaan puhtaaksi. Umpisäiliön vesitiiviyden ja käyttökelpoisuuden tarkistus tulisi tehdä vähintään 5 vuoden välein (209/2011).
Ongelma: Säiliö ei täyty kulutetun vesimäärän edellyttämällä tavalla (täyttyy nopeammin tai hitaammin kuin vedenkulutuksen mukaisesti laskettuna pitäisi).
Säiliö vuotaa.
Vesihuolto isommassa mittakaavassa (yhdyskuntajätevesien puhdistus)
Suomessa yli 80 prosenttia asukkaista on keskitetyn viemäröinnin ja jätevedenkäsittelyn piirissä. Kaikissa asutuskeskuksissa jätevedet käsitellään biologis-kemiallisesti. Jätevettä muodostuu vuosittain noin 500 miljoonaa kuutiometriä eli asukasta kohti noin 320 litraa. Tästä noin 90 litraa on vuotovesiä sademäärästä riippuen.
Yhden ihmisen vuorokaudessa tuottama jätevesikuorma jätevedenpuhdistamoille oli vuonna 2001 76,8 g orgaanista ainetta (BOD7), 2,6 g fosforia ja 14,4 g typpeä. Jätevedenpuhdistamoilta vesistöön johdettu vuorokautinen kuorma oli vastaavasti henkilöä kohti 3,5 g BOD7, 8,1 g typpeä ja 0,15 g fosforia.
Jätevedenpuhdistuksessa syntyy biologista ja kemiallista lietettä, joka käsitellään, kuivataan ja sijoitetaan esimerkiksi viherrakentamiseen ja pelloille. Märkää lietettä syntyy noin miljoona kuutiometriä vuodessa, mikä kuiva-aineeksi muutettuna on noin 150 000 tonnia. Henkilöä kohti se merkitsee vajaa 100 g kuiva-ainetta vuorokaudessa.
Jätevesien käsittelymenetelmät
Suomessa on noin 560 puhdistamoa yli 50 asukkaan taajamissa. Yleisin puhdistusmenetelmä on biologis-kemiallinen rinnakkaissaostus (470 puhdistamoa), jossa eloperäiset lika-aineet poistetaan biologisesti ja fosfori kemiallisesti käyttämällä rautasulfaattia saostuskemikaalina. Saostuminen tapahtuu samassa altaassa biologisen prosessin kanssa.
Muita menetelmiä ovat esi- ja jälkisaostus, joissa fosfori saostetaan ennen biologista puhdistusta tai sen jälkeen.
Typpiyhdisteet joko hapetetaan biologisesti nitraatiksi useilla laitoksilla tai poistetaan biologisesti nitrifikaatio-denitrifikaatiomenetelmällä.
Tutustu alan työkuviin!